Halloween II (2009)

2 år efter att en av tidernas mest urusla remakes kom ut släpptes alltså dess uppföljare, som delvis tar lite ifrån originaltvåan men som till större delen ger tittaren nyskrivet material. Storyn i tvåan tar vid två år efter händelserna i Zombie's remake av Halloween. Laurie Strode (Scout Taylor-Compton) bor nu tillsammans med sin bästa vän Annie (Danielle Harris) och hennes pappa, sheriff Brackett (Brad Dourif) och försöker komma över de hemska händelserna som inträffade två år tidigare under Halloween, då hennes äldre bror Michael Myers (Tyler Mane) dök upp och mördade flera personer i jakten på henne.. för att sedan försvinna under mystiska omständigheter.

Halloween börjar närma sig och Laurie får allt större problem med mardrömmar och hallucinationer, samtidigt släpper Dr. Samuel Loomis (Malcolm McDowell) en bok om de händelser som inträffade två år tidigare. Som om inte det vore nog är Michael på väg tillbaka till Haddonfield för att en gång för alla återförena sin familj på det sätt han vet bäst.

När jag fick höra om att Rob Zombie skulle göra en uppföljare till sin remake kände jag nästan boktavligt talat hur hjärnblödningen och magsåret var på väg. Hur i hela fridens namn kunde han inbilla sig att en uppföljare till en sådan skitrulle skulle kunna väga upp för det misstag han gjorde med den första? Well.. han lyckades inte kan jag säga.

Redan under den första halvtimman gick det utför. Det vi får är en trög och ospännande stalkersekvens med en otroligt förutsägbar utgång. Efter detta byter filmen stil och delar upp storyn i tre delar; Laurie, Loomis och Michael. Det jag menar är att filmen mer eller mindre har tre storys som utspelar sig samtidigt, som knyts ihop till och från med en liten tunn röd tråd. Vilket inte gör filmen ett dugg bättre. Istället blir det otrooooligt långtråkigt och det händer egentligen inte så värst mycket under en stor del av filmens gång - om vi bortser ifrån några "läskiga" mord- och hallucinationsekvenser med Michael och Laurie. Det börjar röra lite på sig mot slutet av filmen, för att sedan sluta med ett stort "Jaha?"-slut. Ospännande film är bara förnamnet på den här filmen.

Att filmen dessutom är titt som tätt helt osammanhängande gör inte slutresultatet mycket bättre. Halluncinationsekvenserna är helt onödiga och tillför egentligen inte ett skit till storyn, utan känns mer som att de är där för att förvirra tittaren lite extra. Eller nåt. Onödiga är de iaf. Att Zombie dessutom målar upp flera karaktärer som dumma i huvudet gör saker och ting ännu mindre intressanta. T ex har Laurie gått ifrån pluggis till någon underlig korsning av trashpunkare och psykotisk fjortis, Loomis har gått från psykriatiker till egotrippad och svinig författare och Michael gör sitt gamla jobb, fast i en betydligt lägre skala och dessutom med betydligt mer ointressanta tillvägagångssätt än tidigare.

Skådespelarmässigt är det ungefär som i första filmen, inte speciellt bra alltså - utöver Dourif och Mane. Taylor-Campton kan fortfarande inte skådespela och spelar över något fruktansvärt rakt igenom filmen. Jag kände inget medlidande för hennes karaktär, utan ville bara få se henne få halsen avskuren. Eller nåt. Harris gör en bättre insats än Taylor-Campton, men då snackar vi inte enorm skillnad mellan de två. McDowell är usel som vanligt, men fick mig att garva till ett par gånger tack vare hans överreagerade utspel. Utöver dessa får vi även se 'Weird Al' Yankovic i en snabb biroll som sig själv, samt Sheri Moon Zombie som Michael och Laurie's döda morsas spöke och Chase Wright Vanek som unga Michael, istället för Daeg Faerch - som spelade unga Michael i första filmen.

Effektmässigt är dock filmen helt ok.. åtminstone av det vi får se. Då och då använder sig Zombie av den nu mer välanvända shaky cam funktionen, vilket då innebär att kameran skakar loss och vi som tittare har inte en aning om vad som försigår i filmen. Bra jobbat. När det inte är shaky cam så använder sig Zombie till stor del av mörker istället, så tittaren ser ingenting pga det istället. Tack och lov dyker det faktiskt upp flera scener där vi faktiskt ser vad i helsike som försigår - men ingenting av det är varken skrämmande eller spännande.

Storyn och manuset vill jag knappt gå in på. Precis som föregångaren använder sig många av karaktärerna av svordomar igenom filmen och det hela slutar mer eller mindre i hjärndöda whitetrash-konversationer.

Det är också bedrövligt att Zombie inte använt sig av Halloween temalåten som varit med i samtliga Halloween-filmer.. förrens i sluttexterna. Varför? VARFÖR?! IDIOT! Det är liksom Halloween temalåten som delvis gör en Halloween-film. Istället för den härliga temalåten får vi en massa annan halvdan skitmusik filmen igenom. Jag begriper inte vad han tänkte på...

Att Michael dessutom visar sitt riktiga ansikte flera gånger under filmens gång är, för mig, helt obegripligt. Michael har (utöver slutsekvenserna i originalfilmen) aldrig visat sitt riktiga ansikte i vuxen ålder. Varför ska han göra det nu? Att han dessutom pratar i slutet av filmen förstör ännu mer av konceptet kring Michael. Varför Rob? VARFÖR?!

Det här blev mer eller mindre en mindre novell, så.. jag avslutar lite snyggt och fint med att skriva följande; se inte den här filmen, för guds skull, se den inte. Den är inte bra, inte någonstans. Och dessvärre får vi även en tredje del i den här nya tappningen av Halloween, beräknad att komma nästa år. Zombie kommer (enligt IMDB) inte vara inblandad, dessvärre kommer Patrick Lussier (mannen bakom kalkoner så som Dracula 2000 och dess uppföljare) vara inblandad (enligt IMDB). Men den som lever får se..

Se hellre om originalfilmen och originaltvåan (även om den också har småbrister) istället för det här skräpet hur som haver. Vilken kalkon.

http://www.imdb.com/title/tt1311067/

Kommentarer
Postat av: Rosie

Du är så bitter, i love it! <3

2010-02-26 @ 21:55:59
URL: http://roosiee.blogg.se/
Postat av: Vahetere...orka?

Bitter is the shit I tell you. Men sen så är den här filmen en vedervärdig hög med skit också. :)

2010-02-27 @ 19:34:26
URL: http://vahetereorka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0