Halloween

En gammal klassiker som har fått sju uppföljare (hittils) och en (urusel) remake. Det här är filmen som startade allt.. natten då HAN kom hem.

Haddonfield. 31 Oktober, Halloween, 1963. Den sexåriga Michael Myers dödar sin storasyster med en stor kökskniv och blir omhändertagen och inlåst på Smith's Grove Warren County Sanitarium.

30 Oktober, 1978. Michael lyckas rymma ifrån sjukhuset och beger sig iväg till Haddonfield för att avsluta det han har påbörjat. Väl i Haddonfield börjar han förfölja den unga pluggisen Laurie Strode. Snett efter Michael's ankomst dyker hans läkare, Dr. Sam Loomis, upp för att varna stadens sheriff och för att leta reda på honom.

Givetvis har Laurie och hennes vänner planer för Halloween-kvällen... men det har också Michael.

Den här fina lilla filmen från 78 är något av ett mästerverk i skräckgenren. Donald Pleasance är givetvis ruggigt bra i rollen som Dr. Sam Loomis och Jamie Lee Curtis (som för övrigt slog igenom med den här filmen) är suverän i rollen som Laurie Strode.

Det här är självklart en av mina favoritfilmer genom tiderna och det är inte utan anledning. Istället för att göra som dagens skräckfilmer gör, dvs visa så mycket blod och våld som möjligt, så förlitar sig filmen på att bygga upp en ruggig stämning på lite våld men med ett upptrappande av händelser och en riktig twist i slutet. Att inte låta publiken veta speciellt mycket om Michael (hur han ser ut, hans bakgrund, hans personlighet eller varför han gör det han gör) bidrar också till stämningen, då vi får en läskig uttryckslös maskerad galning som smyger runt och tar kål på folk.

Hur som helst så är det här en odödlig klassiker, som tyvärr har blivit förnedrad av remaken som kom här om året (som kommer bli recenserad längre fram). Har man inte sett den borde man springa till närmaste videobutik, skrika åt personen i kassan att labba fram Halloween jävligt kvickt, springa hem, slå ner röven i soffan och njuta av en klassiker som står sig än idag. 30 år efter att den blev gjord.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0077651/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0