Vem Är Du?

De tre killarna Kim (Nils Olsson), Kalle (Staffan Andersson) och Johan (Ola Roxendal) tar sig in i en gammal nedlaggd fabrik och gör iordning för kvällens upptåg; de har bjudit in de tre tjejerna Lisa (Estelle Lönnberg), Åsa (Nour El-Refai) och Stina (Anna Rydberg) för att spela anden i glaset och skrämma upp dem med historien om vaktmästaren som mördade sin fru för flera år sedan. Men när spelet satts igång frågar en av deltagarna den förbjudna frågan - vem är du? - varpå kvällen förvandlas till en mardröm...

Och det är inte bara en mardröm för karaktärerna i filmen, det är en mardröm för tittaren också då hela filmen är helt fantastiskt tråkig, utdragen, hyfsat osammanhängande och förutsägbar. Till att börja med blir karaktärerna introducerade för oss. Samtliga är ganska klichée och ingen står riktigt ut - att de dessutom är dumma i huvudet hela bunten gör självfallet inte saken mycket bättre. Detta pågår kring en halvtimme in i filmen. Tjugo minuter efter att de börjat spela börjar faktiskt filmen röra på sig och saker och ting börjar faktiskt hända - även om dessa inte är ett dugg läskiga eller spännande. De sista fyrtio minutrarna går ut på att fimpa av större delen av rollistan och sedan avsluta med ett klichéefyllt slut som är så pass överrågat av förutsägbarhet och klichéer att det bara blir töntigt. Detta är en hyfsat kort sammanfattning av händelseförloppet filmen igenom.

Det första felet de har gjort med filmen är att den är grisigt trög. Det händer ju för fan ingenting förrens strax före timmen in i filmen (av 90 minuter) och när det väl börjar röra på sig så blir det hela så ointressant att jag börjar fippla med någonting annat vid sidan av - vilket i sin tur gör så att jag hajar till och får lov att spola tillbaka och se vad som hände när det plötsligt börjar dåna i filmen. Det andra felet de har gjort med filmen är att de har hyrt in delvis hyfsade skådespelare som inte läser direkt ur manuset men som fortfarande är lite småstela och att de delvis har hyrt in totalt värdelösa "skådespelare" som lika gärna kunnat gå runt med manuset i hand och läst direkt ur det. Och visst finns det fler fel än så här.. men hade jag skrivit ner allting hade jag troligtvis fått sitta här till i övermorgon och bara skriva konstant.

Det enda jag kan påstå att jag tyckte var hyfsat bra var effekterna, som såg ganska övertygande ut för att vara en lågbudgetfilm. Nuff said about that.

Men samtidigt som Vem Är Du? är en jävla skitfilm som varken levererar någonting nytt eller ens bra så står den faktiskt ut från de flesta andra svenska produktioner now days (visserligen har filmen 5 år på nacken i skrivande stund, men vad fan..), vilket teamet bakom den borde ha lite creds för. Men i det stora hela; Vem Är Du? är inte en bra film. Å andra sidan är det inte ofta svenska produktioner är någonting att ha. Skippa.

http://www.imdb.com/title/tt0455226/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0