Eleganten Från Vidderna - Filmen Om Eddie Meduza

Dokumentären handlar givetvis om Eddie Meduza - eller Errol Norstedt som han egentligen hette - och kartlägger hans liv. Dokumentärens speltid på ca 74 minuter känns dock lite kort och någon direkt struktur existerar inte, utan man hoppar hela tiden mellan olika saker som inträffat i Errol's liv.

I början av 2009 sände Sveriges Radio en dokumentär kallad "Mera Brännvin" som även den tog upp Errol Norstedt's uppväxt, liv och musik och detaljerade hans karriär från lokala rock- och dansband genom hans seriösa projekt till den okrönte raggarkonungen Eddie Meduza - allt igenom intervjuer av släkt och vänner samt några av de sista privata inspelningar han gjort för sig själv.

Jämför man de två dokumentärerna märker man ganska snabbt att de gjort en lång historia kort (som Helt Perfekt's ägare skrivit i sin recension på dvdkritik.se) med dvd-dokumentären. Vi får visserligen ett bra och väldigt intressant porträtt av Errol, men saker så som de tidiga åren med musiken och hur han kämpade för att bli accepterad som seriös musiker känns saknade. Även kontroverserna han var inblandad i så som bråken med Bert Karlsson eller samröret med Ultima Thule nuddas bara utan några direkta fördjupningar. Och som HP's ägare skriver: "Absolut en oumbärlig dokumentär för ett Meduza-fan, men som en introduktion till Eddie för den oinvigde är det nästan oanvändbart. Detta är dock inte det kompletta porträtt av en mångfacetterad man som han förtjänar, fast kompletterar du med "Mera Brännvin"-dokumentären så får du förmodligen det närmaste du kommer att komma.".

Jag avslutar med att säga att Errol Norstedt kanske är död, men han kommer för alltid att leva vidare i sin musik och det material som finns med honom. Må han vila i frid.

Rekommenderas (till fans av Errol "Eddie Meduza" Norstedt)!

http://www.imdb.com/title/tt1590020/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0