Exorcist: The Beginning

Efter att Fader Merrin (Stellan Skarsgård) bevittnat de grymheter oskyldiga personer i hans församling blev utsatta för under andra världskriget tappade han sin tro och har sen dess flyttat till Afrika för att jobba som arkeolog. Väl där blir han kontaktad av en antikhandlare som ber honom om en tjänst. En gammal bysantisk kyrka har blivit framgräven i Kenya och är förvånansvärt intakt, ungefär som att den blivit nedgrävd direkt efter att den blivit klar. Merrin blir tillfrågad att leta reda på en uråldrig relik som tros finnas begravd inne i kyrkan.

När Merrin har anlänt till utgrävningsplatsen börjar mystiska incidenter att inträffa och det står snart klart för honom att en uråldrig ondska har släppts lös tack vare utgrävningen...

Den första prequelen - av två - som kom 2004, regisserad av Renny Harlin (mannen bakom exempelvis Cliffhanger, Die Hard 2 och Deep Blue Sea), är en hyfsad skräckfilm som inte levererar någonting nytt - inte ens när den var nysläppt - men som engagerar så pass att det iaf inte blir en pina att titta på den.

I rollistan utöver Skarsgård ser vi exempelvis Izabella Scorupco, Remy Sweeney, James D'Arcy och Alan Ford i viktiga roller - som varken gör det mer eller mindre sevärt. Effektmässigt har de spätt på lite mer och då och då får vi se uppenbara CGI-effekter och lite gore (vilket troligtvis gör det här till den hittils mest våldsamma Exorcist-filmen). Manusmässigt funkar det och tempot i filmen är högre än i de tidigare filmerna, vilket också gör att det faktiskt händer betydligt mer än i föregående filmer.

Exorcist: The Beginning är inget mästerverk, men den engagerar och underhåller så pass att man orkar sitta igenom den utan att det blir en pina.

http://www.imdb.com/title/tt0204313/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0