The Shawshank Redemption

Efter att hans fru och hennes älskare blivit mördade blir bankdirektören Andy Dufresne (Tim Robbins) utpekad som skyldig för morden och dömd till två livstidsdomar och blir ivägskickad till Shawshank fängelset, där de sedvanliga otrevligheterna inträffar - till en början. Över åren i fängelset anpassar sig Andy och lyckas få både respekt och influens från de andra intagna - speciellt fängelseentreprenören Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman).

The Shawshank Redemption - eller Nyckeln Till Frihet i Sverige - har legat på första plats på IMDB över de bästa filmerna som gjorts i ett par år nu (under skrivande stund), och innan det låg den på andra plats under ännu fler år (vad jag själv vet iaf). Och jag håller verkligen inte med de användare som röstat fram den till filmhistoriens bästa film...

Filmen är bra, missförstå mig inte. Det är bra skådespelare, storyn är rörande och engagerande samtidigt som det egentligen inte händer så där avsevärt mycket, och att vissa grejer som inträffar i filmen känns ganska orealistiska bitvis. Och som om inte det vore nog blir filmen förutsägbar och hyfsat långrandig stundtals (speciellt slutet som var väldigt utdraget i mitt tycke). Men även om filmen brister på dessa punkter så är den så pass engagerande och intressant att den faktiskt är värd att titta på.

Bland skådespelarna ser vi bland annat Bob Gunton (Demolition Man), William Sadler (Tales From The Crypt) och Clancy Brown (Highlander) i viktiga roller utöver Robbins och Freeman. Och det är givetvis storslagna insatser de gör - of course. För regi stod Frank Darabont (som senare gjorde The Green Mile och The Mist, även de baserade på Stephen King historier).

The Shawshank Redemption är en bra film, utan tvekan, men den bästa filmen som någonsin har gjorts...? Hell no. Det är en bra fängelsefilm, även om jag personligen tycker att mer jordnära och realistiska fängelsefilmer (så som Felon) är mer intressanta.

Mycket sevärd, men absolut inte den bästa filmen som gjorts.

http://www.imdb.com/title/tt0111161/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0