Night Of The Living Dead

Efter den gräsligt dåliga 3D remaken bestämde jag mig för att det var dags att stöka igenom de mest klassiska zombiefilmerna som gjorts.. och deras remakes. 3D remaken hittar ni längre ner och remaken från 90 hittar ni här. Så.. det var här allting startade. Det var med den här filmen George A. Romero tog oss ut... i de dödas natt.

När Barbra och hennes bror Johnny åker till deras döda fars grav blir Barbra attackerad av en man på kyrkogården. Johnny ingriper men blir överrumplad. Barbra flyr från platsen och kommer så småningom till ett stort hus. Strax därpå dyker fler överlevare upp. Tillsammans barrikaderar de huset och försöker att överleva natten.. då de döda kom tillbaka.

Det här är en av de bästa skräckfilmer som gjorts och är en av milstolparna i skräckfilmsgenren som även la grund för den moderna zombiegrenen, med blod och gore. I dagens läge känns filmen visserligen ganska tam på effekterna (även om den faktiskt är ganska slaskig på sina ställen) och speciellt skrämmande är den inte heller, men det är fortfarande en riktig nagelbitare. Även om jag har sett den många gånger innan sitter jag ändå som på nålar och bara hoppas att den och den ska överleva.. fastän jag vet att det inte kommer ske.

Istället för att filmen enbart koncentrerar sig på gore, våld och äckeleffekter får vi se bra skådespelare som framför karaktärer som vi tittare får lära känna ordentligt och får faktiskt ett tycke om dem.. åtminstone flera av dem. Och filmen innehåller självklart dånande musik så fort det blir läskigt i sann gammal-skräckfilms-anda.

Vi får inte heller glömma bort den klassiska repliken "They coming to get you Barbra." som Russel Streiner säger i början av filmen, med en Greve Dracula-liknande röst. Lite småkomiskt, kanske.

Har man inte sett NOTLD - bara för att den är svart-vit - skäms. NOTLD var, är och kommer alltid att förbli en skräckfilmsklassiker som aldrig kommer att dö.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0063350/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0