Dawn Of The Dead (Dario Argento's European/Italian Cut) (aka Zombi)

Det har gått ett tag sen de döda vaknade till liv igen och började attackera de chockade levande och civilisationen har börjat falla i bitar. I staden Philadelphia, Pennsylvania, USA, bestämmer sig det TV stations anställda paret Stephen och Francine för att fly då situationen förvärats och - efter att ha mött upp Roger och Peter (två specialtränade polismän som har order att förflytta civila till räddningsstationer) som också har valt att fly - stjäl de TV stationens helikopter och flyger västerut för att försöka hitta ett säkert ställe. På deras resa över Pennsylvania hittar de ett övergivet shoppingcenter i Monroeville - utanför Pittsburgh - och bestämmer sig för att stanna där tills krisen är över.

När Dawn Of The Dead skulle släppas bestämde sig Dario Argento (filmens producent) för att klippa om filmen för italiensk release. Den klipptes om och släpptes under titeln Zombi men är också känd som Zombie: Dawn Of The Dead. Året efter släppte Lucio Fulci Zombi 2 - känd som Zombie i USA och Zombie Flesh Eaters i europa - som senare fick en uppföljare och två fristående uppföljare. Zombi 2 har emellertid inte ett skit med Dawn Of The Dead att göra, mer än att titeln är den samma som DOTD's releasetitel i Italien. Jag kommer återkomma till den här fristående serien längre framöver. Zombi 5 är emellertid recenserad och var den första recensionen som skrevs här. Ni finner den längst ned i Skräck/Rysare-arkivet.

Med det uträtt så ger vi oss på den här europeiska/italienska cuten av DOTD. Det jag har att säga om den är att den är varken bättre eller sämre än originalreleasen.. utöver att jag störde mig som fan på att Argento laggt på italiensk skräckfilmsmusik i nästan hela filmen.

Utöver den italienska skräckfilmsmusiken valde Argento att klippa bort vissa scener som antingen var överflödiga eller orelevanta till storyn i filmen vilket får filmen att bli mer intensiv. Men sen har han valt att förlänga vissa scener också.

Tempot i filmen är lite högre och det är väl till en viss grad bra, men samtidigt saknar jag lite av det här med att vi får följa den här gruppen på fyra personer som försöker överleva i en värld som ligger i rännstenen. I den här omklippta versionen får vi inte lära känna karaktärerna lika mycket som i originalreleasen, men vi bjuds istället på ett högt tempo. Whatever..

Mitt personliga tycke är att originalreleasen är mer givande, men också att den europeiska/italienska omklippta versionen är riktigt bra med ett lite högre tempo. Filmerna skiljer sig inte så fruktansvärt mycket från varandra, men de har en del skillnader.

Mycket sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0077402/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0