Chakushin ari Trilogy (aka One Missed Call Trilogy)

Efter en request kommer nu ytterligare en trilogi recension, samt en recension på remaken av den första filmen (som kommer härnäst). Varsegoda.

När Yoko och hennes vänner sitter i en bar får hon ett underligt meddelande på sin telefonsvarare som är daterat tre dagar in i framtiden och visar sig innehålla hennes eget dödsskri. Tre dagar senare dör Yoko, tillsynes ett självmord.

När fler oförklarliga dödsfall dyker upp börjar Yoko's vän, Yumi, att ana ett mönster och tillsammans med Hiroshi börjar hon att rota i sanningen om dödsfallen. Det hon finner är något omänskligt.

Den här filmen, som dök upp i den stora Asiat-skräckfilmsvågen som dök upp i början av 2000-talet, är något av en förutsägbar, seg och icke skrämmande film. Tyvärr. När jag såg den första gången (jag såg den ganska strax efter att den släpptes i Sverige, runt 2004 alltså) tyckte jag att det var en riktigt hygglig skräckfilm. Men nu när jag tittat på den igen tyckte jag att händelseförloppet i filmen var alldeles för segt och tråkigt, det hände knappt något.

När det skulle vara läskigt och skrämmande blev man förvarnad i princip varje gång, vilket förstörde skrämseleffekten. Storyn, skådespelarna och effekterna är visserligen bra, men i en film som är ca 1 timme och 50 minuter bör det hända mer än vad det gör i den här. Slutet var helt fucked up också, vilket drar ner på betyget ännu mer.

Men de dåliga sidorna vägs upp lite av de goda, vilket gör att filmen inte faller helt platt.

http://www.imdb.com/title/tt0366292/

En kväll bestämmer sig den grymt upptagna Kyoko sig för att lägga böckerna åt sidan för att gå till den kinesiska restaurangen där Naoto, hennes pojkvän, jobbar deltid för att hälsa på honom. Snett efter att hon kommit fram ringer en obehaglig melodi på hennes mobiltelefon. Både Kyoko och Naoto känner igen signalen. Samma melodislinga förutspådde flera unga människors död ett år tidigare. De minns händelseförloppet med isklar skärpa: först den underliga signalen, sen det obehagliga meddelandet från en själv och kort därpå det ofrånkomliga slutet.

Kort efter dyker flertalet dödsfall upp och det står klart för Kyoko och Naoto att förbannelsen som drabbade de olycksaliga ungdomarna året innan i högsta grad fortfarande verkar. Samtidigt gräver journalisten Takako i de mystiska dödsfallen som orsakades av den lilla flickan Mimiko Mizunumas förbannelse ett år tidigare. Snart korsas hennes vägar Kyokos och Naotos öden. Tillsammans börjar de leta efter svaren till gåtan. Frågan är bara om de kommer att hinna i tid.

Andra filmen i trilogin är på ett ungefär som första filmen, fast den förklarar det mesta och ger inte tittaren ett stort fuck you i slutet som den första filmen. Dessutom förvarnas man inte exakt varje gång någonting läskigt ska hända vilket gör att själva meningen inte blir helt sabbad som i den första filmen. Något nytt levererar den egentligen inte, utan den fortsätter i ungefär samma spår som i första filmen men utvecklar samtidigt den första filmens idé.

Skådespelare, bra. Effekter, bra. Story, vriden men bra. Andra filmen är godkänd den också, fastän det finns betydligt bättre filmer av den här sorten.

http://www.imdb.com/title/tt0451010/

När en japanska högskolestudenter ska på en klassutflykt till Sydkorea precis innan studenten, blir en av klasskamraterna kvar, Asuka. Kort innan resan försökte Asuka att hänga sig i den mörka och tomma skolan efter att alla så-kallade vänner mobbat henne utan något som helst medlidande. Asuka har emellertid en anledning till varför hon inte följde med: hämnd.

Mitt under klassutflykten ljuder en bekant spöklik signal från en av elevernas mobiltelefoner. Det visar sig att hon har fått en MMS-bild föreställande hon själv som död med meddelandet: 'Om du sprider detta foto och dess förbannelse till någon annan kommer ditt liv att skonas.' Ganska snart bryter panik ut i klassen och det här året kommer det att bli färre elever som tar studenten.

Den tredje och sista filmen i trilogin är ungefär som de två första filmerna. Förutsägbar och inte speciellt läskig, men den har bra skådespelare, bra effekter och en schysst story som kommer med någonting nytt i trilogin.

Men samtidigt så är det ganska imponerande att de har lyckats knåpa ihop tre filmer som baserar sig på samma sak.

http://www.imdb.com/title/tt0978797/

Kort och gott är det en helt ok trilogi som håller sig på benen, men som vacklar till då och då tack vare de förutsägbara "skräckmomenten". Men tack vare bra skådespelare, bra effekter och bra storys så faller ingen av filmerna helt platt mot marken. Det är vad jag tycker iaf.

Kommentarer
Postat av: Rosie

Hmm, kanske något jag ska ta mig tid att kolla på. :p

2009-01-09 @ 00:00:26
URL: http://roosiee.blogg.se/
Postat av: Vahetere...Orka?

Mja, du är väl ganska mycket för såna här filmer? Om du inte får tag i dem kan jag ordna allihop (plus remaken) åt dig.

2009-01-09 @ 20:14:42
URL: http://vahetereorka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0