It's Alive III: Island Of The Alive

Det finns bra uppföljare och så finns det dåliga uppföljare. Men sen så finns det även uppföljare som inte ens borde ha fåtts göras. Det här är en sån uppföljare som aldrig borde ha fåtts göras.

Storyn utspelar sig..öh..några år, eller så, efter andra filmen. Det återstår enbart 5 monsterbarn kvar i hela världen, men troligtvis ett mörkertal också (dom säger iaf det i filmen), pga människor som håller sina barn gömda. Stephen Jarvis (spelad av Michael Moriarty) slåss i en rättsal om hans sons liv (ja, hans son är ett av dom här monsterbarnen). Han lyckas få rätt och domstolen dömmer att dom 5 monsterbarn som finns kvar ska sättas på en öde ö för att få leva ifred, domen säger också att ingen får någonsin störa monsterbarnen (vilket tydligen flera stycken likförbannat gör). Ungefär 4 år efter den här händelsen dör domaren som satte domen vilket leder till att den blir upphävd. Ett team sätts ihop för att åka ut till ön för att undersöka hur barnen har utvecklats och hur dom lever. Väl på ön går allting snett och monsterbarnen lyckas ta sig ifrån ön in till fastlandet...igen.

Ja, alltså, den här filmen är inte bra, någonstans egentligen. Den borde inte ens fåtts göras, som tidigare sagt. Varför? Jo, för manuset är korkat, flera scener är totalt onödiga och vissa av dom är ganska obegripliga (exempel följer längre ner i recensionen) och dom öser på med mer effekter och mer våld än föregående filmer vilket förstör själva It's Alive-stämningen totalt. Visserligen har jag inget som helst emot våld, blod och äckeleffekter, hell no, men just i It's Alive ska det inte vara det..i föregående It's Alive-filmer är det visserligen lite våld, men dom öser inte på som i den här.
Obegripliga scener? Oh ja. Det finns det ganska gott om i den här filmen. Här är några exempel som fick mig att lyfta på ögonbrynet och mumla "Ooook" för mig själv.

Första exemplet är detta:
En grupp med personer far till ön av någon underlig anledning som jag inte riktigt fick något grepp om. När 3 (eller 4, eller vad det var) av dom har kommit till ett sorts vattenfall säger ledaren för gruppen åt en av killarna att gå upp för vattenfallet (det är typ, ett litet vattenfall) och dom andra står och pratar. Sedan hörs ett skrik. Min fråga är, varför skickades han upp där? Vad skulle han göra? Vad jag förstod det, så fick man aldrig reda på varför. Det var ungefär som att "Gå upp dit, jag vill se om du dör.".

Andra exemplet är relaterat till den här sekvensen i filmen, here we go:
Ledaren och hans "högra hand", eller vad man ska kalla honom, vinglar runt, snavar, ramlar och beter sig allmänt klumpigt när dom försöker springa ifrån monsterbebisarna. Och jag undrar, hade skådespelarna druckit starkt bryggda drycker precis innan dom skulle spela in scenen? Jag tror jag aldrig sett klumpigare personer i en film (om man bortser t ex Home Alone-filmerna då, kanske..).

Tredje exemplet, också relaterat till samma sekvens är det här:
Helikopterpiloten väntar vid helikoptern dom kommit till ön med, han ser ledaren, som kommer vinglande med en söndersliten arm, han ser ut ungefär som om han har sett ett spöke, får något underligt ryck och hoppar in i helikoptern och åker och skiter fullständigt i den här killen som han egentligen borde vänta på i ca 5-10 sekunder till (killen ramlar ihop precis utanför helikoptern när helikoptern lyfter). Några sekunder efter den här sekvensen får man se inne i själva helikoptern, där en av monsterbebisarna har tagit sig in (hur nu det gick till utan att helikopterpiloten upptäckte det), biter piloten och det sprutar blod över en av rutorna i helikoptern. Sekvensen efteråt händer följande: Helikoptern vinglar fram och tillbaka en bra bit ovanför vattnet, och jag tänkte: "Nu lär väl helikoptern störta ner i vattnet, eller krascha in på land." FEL! Detta hände: Helikoptern exploderade i luften, helt utan anledning. Efter detta sa jag för mig själv "Oooook", och tänkte sedan: "Då är det alltså bara 4 monsterbebisar kvar då." FEL, igen! Monsterbebisen som var i helikoptern överlevde tydligen, för det är 5 monsterbebisar senare i filmen.

Fjärde exemplet är längre in i filmen, då teamet som skickas till ön är inne i djungeln inne på ön. Två av gubbarna i teamet hittar dykarutrustning, och den ena utbrister: "Now why would somebody come here with their gear and leave it on the island? Unless they didn't leave." Well, no shit Sherlock? Alltså...hur dum får man bli? Det säger sig ganska bra själv att dom som kom dit med dykarutrustningen är döda, i och med att det springer runt 5 monster på ön. En annan grej jag blev lite fundersam över när dom hittade utrustningen var: Varför hittar dom utrustningen så långt ifrån vattnet? Dom hittar utrustningen typ mitt inne i djungeln.

Och femte (och sista exemplet från min sida iaf) är mot slutet av filmen. Det är ett gäng, ligister eller något i den stilen, som står i en klunga, medans en annan av dom sitter och kör en kross (eller något i den stilen) fram och tillbaka igenom klungan. Varje gång han ska åka igenom hoppar klungan isär. Liksom, vad är det för kul med något sånt? Hade dom så förbannat tråkigt i slutet av 80-talet (ja, filmen är från 1987)?

Effekterna är dock ett litet plus i den här filmen. Man får dessutom se monstrena mycket, mycket mer samt mycket mer tydligt i den här filmen än i föregångarna vilket kan skapa lite glädje, eller något. Skådespelarna var ungefär som i föregående filmer, fast karaktärerna var mer hjärndöda än i föregångende filmer, dom gjorde mer underliga grejer än personerna i föregående filmerna. T ex Jarvis-snubben sprang runt i djungeln på ön och skrek en massa, han drog underliga och bizarra skämt som exempelvis när han skrev en autograf åt en brud, då skrev han något i stil med "Stephen Jarvis, pappa till monsterbarnet"..samt en massa andra underliga saker.

Sen finns det typ 100 andra grejer jag skulle kunna ta upp och såga sönder när det gäller den här filmen. Det här är den svagaste, och sämsta, delen i serien, helt klart. Att det tog 9 år innan Larry Cohen (yes, han som gjorde både första och andra filmen, samt den här sörjan) tog initativet att göra en andra uppföljare (och tredje film) i serien bevisar bara hur ogärna han egentligen ville göra skiten (tror jag iaf). Vad jag har förståt det hade Warner Bros. ett finger med i spelet också, och ville att filmen skulle spelas in i samma veva som A Return To Salem's Lot (uppföljare till en Stephen King skräckis).

En grej jag dock tyckte var bra, var att den relaterade sig till dom två föregående filmerna, där bl a Frank Davies och Eugene Scott blir nämda.

Om man har sett dom två första filmerna, kan man säkert se den här filmen bara för att ha sett alla filmerna i trilogin (och förhoppningsvis fortsätter det vara en trilogi). Har man inte sett föregående filmer avråder jag att se skiten.

http://www.imdb.com/title/tt0093286/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0