Prince Of Darkness

Och så återigen en John Carpenter film där han återigen arbetat ihop med Donald Pleasence.

När en engelsk präst dör lämnar han efter sig en dagbok och en liten kista med en nyckel i som går till en dörr i en övergiven kyrka i Los Angeles. En annan präst (Pleasence) läser dagboken och beger sig iväg till kyrkan, där han hittar en stor behållare i glas med en grön sörja i. Prästen bjuder in professor Howard Birack och hans klass för att stanna i kyrkan över helgen för att undersöka föremålen och skrifterna de hittat.

Men när gruppen satt igång sina undersökningar väcker de det som finns inne i behållaren; Djävulen själv. Och snart tas flera av de medverkande över av den onda kraften, som är ute efter att återuppväcka sin far - en uråldrig ondskefull gud.

När jag läst lite om filmen verkade den ganska bra, men efter att ha tittat på den är jag grymt besviken. Filmen är gjord inom den tidsramen då Carpenter faktiskt gjorde riktigt bra filmer. Det här är ett undantag.

Storyn är helt ointressant i min mening då den delvis handlar om Gud, hallelujah och folk som röjer runt med biblar i högsta hugg. Att Donald är med spelar ingen roll. Han gör en bra insatts som prälle, men han har ett trögt och tråkigt manus att arbeta emot. Effekterna var ok, omän vissa var riktigt töntiga. Make-upen var ganska ok också. Skådespelarna, utöver Donald, var helt ok. Men de hade som sagt ett tråkigt och trögt manus att arbeta emot.

Det som gör att storyn blir tråkig och trög är att det inte händer någonting i större delen av filmen. Mot slutet, när större delen av gruppen har blivit övertagen av den onda kraften, står de mest och stirrar. Låter ganska roande va?

Hade händelseförloppet varit snabbare och filmen rört på sig lite mer än att bara stå och trampa på ett och samma ställe större delen av tiden hade troligtvis filmen blivit bättre. För spännande blir det aldrig.

Filmen blev dessutom klippt i Sverige med fyra klipp på sammanlaggt ca 40 sekunder. I och med att jag har sett en oklippt release av filmen måste jag säga att det är totalt onödigt att de 40 sekunderna blev bortklippta då de scenerna inte innehåller speciellt våldsamt eller störande material. Töntigt, helt enkelt.

Vill man se en bra Carpenter och Pleasence film, se om Halloween igen.

http://www.imdb.com/title/tt0093777/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0