Rånarna

Ett gäng högeffektiva och iskalla rånare slår till mot en rad banker i Stockholm. Utredningsarbetet hamnar hos kriminalpolisen Klara (Sofia Helin) och piketbefälet Greger Krona (Stefan Sauk), som tillsammans leder rånarjakten. Allt eftersom de rotar i fallet börjar saker och ting bli mer komplicerade och det hela tar en ny vändning för Klara - som för henne i en riktning som hon aldrig kunnat föreställa sig.

Rånarna är en väldigt stereotypisk svensk thriller/"action"rulle som inte tillför den svenska filmindustrin ett dugg. Filmen är en enda kavalkad av klichéer och förutsägbarheten blir helt enkelt sanslös i slutändan. Mikael Persbrandt dyker som vanligt upp i en viktig roll och gör som vanligt bra ifrån sig, medans Sofia Helin uppenbarligen inte kan skådespela och är mestadels stel i sitt agerande. Stefan Sauk framför ett par gapskratt filmen igenom och är till större delen mycket bra i sin rollsättning.

"Action"scenerna är hyfsat ospännande och ligger mest i bakgrunden för att kunna ge storyn om Helin's karaktär; en kvinna som får kämpa i ett mansdominerat yrke. Det hela är väldigt utdraget och flera scener känns rent av onödiga och utfyllnadsmässiga. Flertalet gånger igenom filmen hajade jag till när jag kollade hur långt det var kvar på speltiden då den visade att det var över en timmes speltid kvar, även om det kändes som att jag suttit och tittat på filmen i närmare en timme.

Rånarna är inte en bra film, men inte heller en direkt usel film. Även om den hade potential så mynnade det hela ut i ytterligare en svensk kriminalare som använde sig av mer eller mindre varenda klichée som finns i boken. De som älskar Persbrandt eller tröga svenska kriminalare har nog något att sätta tänderna i när det kommer till den här filmen. Jag själv kommer troligtvis inte att se om den.

http://www.imdb.com/title/tt0353962/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0