Red Sonja

Under en cermoni där en grupp personer ska förstöra en orb - som besitter mäktiga krafter som tillåter ägaren till den att frambringa stormar och jordbävningar - dyker en grupp soldater, ledda av drottning Gedren (Sandahl Bergman), och dödar samtliga på platsen - utom Varna (Janet Agren) som lyckas fly, men som senare blir dödad.

Innan hon dör träffar hon Kalidor (Arnold Schwarzenegger), en krigare utan herre, som snabbt letar reda på hennes syster, Red Sonja (Brigitte Nielsen), för att informera om hennes systers öde. I vrede beger sig Sonja iväg för att utkräva hämnd och stoppa Gerden's planer. På sin väg stöter hon också på den unga prinsen Tarn (Ernie Reyes Jr.) och hans livvakt/trontjänare Falkon (Paul L. Smith), vars kungadömme blivit totalförstört av Gerden för att prova hennes nya krafter. Tillsammans beger de sig mot Gerden's slott...

Och vilken ointressant och ospännande resa det blir. Det hela framförs på ett väldigt stelt sätt och hela filmen är en resa mellan punkt A och punkt B, utan några direkta vändningar eller intressanta händelser. De sekvenser som är menade att vara spännande är mer cheesiga, långtråkiga och ointressanta än spännande och nagelbitande. Detta är mycket tack vare de träbocksliknande insatserna från större delen av nämda (och icke nämda) skådespelare. Nielsen var verkligen fel kvinna för rollen som Sonja, då hon i stort sett står och läser rakt ur manus större delen av filmen. Bergman är stel som skurk, men klarar sig bättre än Nielsen. Ernie Reyes Jr. (som senare var med i den andra liveaction filmen om Turtles) är lite åt det andra hållet; uppblåst, irriterande och spelar över något fruktansvärt. De enda som gör hyfsade insater är Arnie (även om det ser lite ut som att han gjorde rollen för att göra regissören - Richard Fleischer - en tjänst), som dessvärre har väldigt lite tid framför kameran, och L. Smith.

Effekterna är ett skämt och jag tror inte folk blev speciellt imponerade även under 80-talet. Det luktar ganska mycket lågbudget, även om Fleischer gjorde Conan The Destroyer. På tal om Conan; vad jag har förståt det var det meningen att Arnie's roll - Kalidor - skulle vara Conan från första början då Red Sonja (återigen, vad jag har förståt det) var en spin-off ifrån original Conan-historierna.

Jag avslutar med följande citat ifrån IMDB, som lär säga en del om filmen: Arnold Schwarzenegger himself eschews this movie as one of his worst, yet he (laughingly) claims that it's an excellent disciplinary tool for his children: "I tell them, if they get on my bad side, they'll be forced to watch ‘Red Sonja’ ten times in a row. Consequently, none of my kids has ever given me much trouble."

http://www.imdb.com/title/tt0089893/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0