U-571

1942, Nordatlanten. Den tyska flottans ubåtar har med stor framgång lyckats attackera och sänka många allierade fartyg och eftersom ingen har lyckats knäcka deras koder ubåtarna skickar mellan varandra och hemlandet fortsätter torpederingarna medan de allierade lider stora förluster. Men när en skadad ubåt skickar en SOS-signal inser de allierade att detta kan vara deras chans att lägga vantarna på tyskarnas topphemliga krypteringsmaskin Enigma.

Besättningen ombord på en amerikansk ubåt får order om att stjäla krypteringsmaskinen. Med en ombyggd ubåt, som ska likna en tysk ubåt på håll, intar de den skadade tyska ubåten och snart börjar problemen att staplas på hög.

Som en historiskt korrekt krigsfilm är U-571 svag, men som en regelrätt action/krigsfilm är U-571 god underhållning och hyfsat spännande - även om det hela är ganska förutsägbart i slutändan. Filmen är välspelad, välproducerad och har en helt okej story som fungerar, även om inga direkt oväntade vändningar inträffar i händelseförloppet.

Bland skådespelarna ser vi Bill Paxton och Jon Bon Jovi i korta roller och Harvey Keitel och Matthew McConaughey i viktiga roller. Filmen innehar även ett par personer som man säger "Det är ju han ju!" åt, men som samtidigt inte är avsevärt nämnvärda. Givetvis är det hela välspelat och trovärdigt. Effektmässigt är det hela väl genomfört och det mesta ser snyggt ut med en del explosioner, folk som dör, pang pang och lite annat skoj.

Spänningsfaktorn är hyfsad filmen igenom. Det som förstör är att händelseförloppet är väldigt förutsägbart och man blir egentligen aldrig överaskad av vad som komma skall. Det hela är väldigt linjärt helt enkelt.

U-571 är inget mästerverk, men fungerar helt klart som god underhållning en tråkig eftermiddag eller kväll.

Sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0141926/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0