Farewell To The King

Året är 1945. Andra världskriget är på väg mot sitt slut, men för att underlätta krigets utgång mot japanerna har britterna och amerikanerna planer på att använda sig av de lokala öbefolkningarna. En av dessa öar är Borneo, där kapten Fairbourne (Nigel Havers) och sergeant Tenga (Frank McRae) fallskärmshoppar in för att organisera en av djungelstammarna där.

Väl på plats i byn upptäcker de att byn är ledd av en vit man vid namn Learoyd (Nick Nolte), som deserterade för tre år sedan och övergav kriget för att leva med djungelstammen - som han nu är kung över. Learoyd vill skydda sin stam undan civilisationens brutalitet och vill till en början inte hjälpa de två militärerna.. men efter ett flyganfall mot byn vänder hans tankegångar och byn börjar förbereda sig för krig.

John Milius - som skrev screenplay för Dirty Harry, Magnum Force, Conan The Barbarian (som han också regisserade) och Apocalypse Now, samt regisserade Flight Of The Intruder - stod för både regi och screenplay för den här hyfsat spännande och intressanta action/krigsfilmen - som är baserad på en bok av Pierre Schoendoerffer.

Det mesta är faktiskt bra med filmen, om vi bortser ifrån att den bitvis blir rätt seg tack vare långdragna dialoger om stammens seder och troende. Action/krigsscenerna är snyggt gjorda för sin tid och är relativt spännande. Filmens största problem är speltiden på ca 110 minuter, vilket gör att filmen blir utdragen på sina håll och sänker intresset avsevärt. Det är inte speciellt intressant att se två personer stå och gagga om en stam i 20 minuter innan det händer något.. helt enkelt.

Farewell To The King - som heter Huvudjägarna i Sverige (det var åtminstone så kopian jag såg på hette) - duger att se åtminstone en gång. Visst är det en bra och tänkvärd film, men bitvis känns det hela mest gaggigt.

Sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0097334/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0