The Warriors

I framtiden härjar gängen fritt på gatorna i New York. Polisen har ingen kontroll över dem och sammanlaggt är det tre gängmedlemmar per polis. The Riffs' ledare, Cyrus (Roger Hill), tillkallar ett möte i Bronx där han ska predika för alla gäng och försöka få dem att slå sig samman till ett enda starkt gäng. Dessvärre blir Cyrus skjuten av en annan gängledare som lägger skulden på gänget The Warriors, som nu måste ta sig från Bronx i norr till Coney Island i söder.. vilket inte hade varit några problem om de inte hade haft 60 000 stridslystna gängmedlemmar och 20 000 alerta poliser efter sig.

1965 skrev författaren Sol Yurick en bok kallad The Warriors, där han lånade element ifrån boken Anabasis av den grekiske författaren Xenophon. 14 år senare kom filmatiseringen av Yurick's bok, där filmteamet likt Yurick lånade element ifrån Anabasis. Filmen hade premiär den 9de Februari, 1979, i 670 biografer utan några avancerade filmvisningar eller en hyfsad kampanj, men drog in 3,5 miljoner under sin öppningshelg. Helgen efter blev filmen sammankopplad med ett sporadiskt utbrott av vandalism och tre mord - två i södra Kalifornien och ett i Boston - involverande filmtittare som varit på väg till eller från filmvisningar. Detta medförde att Paramount drog tillbaka både radio och TV reklamer helt och satte istället in reducerade annonser i tidningar med endast filmens titel, betygsättning och deltagande biografer. Reaktionen blev att 200 biografer landet (USA) över hyrde in säkerhetspersonal. Tack vare säkerhetsrisker fick biografägare avstå de kontraksenliga skyldigheter de fått om de inte ville visa filmen och Paramount erbjöd att stå för de kostnaderna för den extra säkerheten och de skador som tillkommit av vandalism.

Händelserna som inträffade efter filmens premiär är mer intressanta än filmen i sig är, tycker jag. Igenom större delen av filmen får vi se gänget springa och fly från de andra gängen, som sedan avlöses med typ tre slagsmål sammanlaggt filmen igenom. Det är helt enkelt inte intressant eller spännande. Och scenerna innan slagsmålen är utdragna och lååååångsamma och det hela mynnar ut i otroligt förutsägbara slagsmål - snark. Frisyrer, kläder och beteendet är otroligt mycket 70-tal och jag stör mig bara på det. Utspelade sig inte filmen i framtiden? De hade ju iaf kunnat förändra dessa tre element lite grann iaf.. eller trodde de allvarligt talat att folk skulle fortfarande gå med byxorna uppskurna i röven i framtiden?

Allting är inte skit med filmen dock. Slagsmålet på toaletten är trovärdigt, om än inte ett dugg spännande. Skådespelarna är trovärdiga och gör riktigt bra insatser - även om jag irriterar mig på David Patrick Kelly's karaktär.

The Warriors kanske var storslagen och chockerande när den kom - idag känns den mest löjlig och tråkig. Många säger att den är klassisk, jag säger att den är tråkig. Men samtidigt måste man ha i åtanke att filmen faktiskt har över 30 år på nacken och symboliserar mer dåtidens samhälle än vad den symboliserar dagens.

2005 kom det även ett beat 'em up spel till PS2an och Xbox, baserat på filmen, från Rockstar Games. 2007 släpptes även en version av spelet till PSP. En ny tappning av storyn om The Warriors kommer nästa år och vi får troligtvis en modernisering av storyn och en uppdaterad symbolisering av samhället. Eller nåt. The Warriors från 1979 är iaf en överskattad film som till större delen är tråkig - men som har sina stunder. Det är iaf ingenting jag tänker rekommendera.

http://www.imdb.com/title/tt0080120/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0