The Golden Compass

I en parallel värld brevid våran bor den unga flickan Lyra Belacqua på Oxford's Jordan College. Hennes relativt lugna och stillsamma liv förändras drastiskt då hon av en ren slump när hon en dag råkar höra sin farbror - Lord Asriel - berätta för en grupp professorer om sina mystiska upplevelser i norr. När Lyra's vän Roger plötsligt försvinner spårlöst blir hon erbjuden av Mrs. Coulter att följa med till Norden för att försöka hitta honom. Innan hennes avresa får hon en gyllene kompass av Jordan's rektor som ska besitta magiska krafter, som ska berätta sanningen om allting för den som besitter kunskapen till att kunna läsa av den. Men Lyra förstår ganska snart att vissa personer inte är vilka de utger sig för att vara... och snart slängs hon in i hennes livs äventyr.

Och hennes livs äventyr slutar inte bara för att filmen slutar. Filmen är baserad på den första boken i en trilogi böcker skrivna av Phillip Pullman. Den andra delen - The Subtle Knife - är beräknad att bli släppt kring jul (vad jag har lyckats luska ut kring den iaf). Och jag kommer definitivt se den på bio, då jag tyckte den första filmen var riktigt bra.

Den börjar lite småsegt och tuggar på i runt en halvtimme - mestadels för att bygga upp storyn och klargöra lite grejer så att inte tittaren sitter som ett fån resten av filmen. Men när det väl börjar hända grejer, då börjar det hända grejer. Och händelseförloppet blir bara bättre och bättre hela tiden.

Skådespelarlistan är relativt fylld med namn man känner igen, så som Nicole Kidman (The Others), Daniel Craig (Quantum Of Solace), Ian McKellen (The Lord Of The Rings trilogin, X-Men trilogin), Christopher Lee (The Lord Of The Rings trilogin), Sam Elliott (Tombstone), Eva Green (Franklyn) och typ en bunt andra skådisar som man inte hört talas om förr. Givetvis gör de bra insatser och det hela känns trovärdigt. Effekterna är självfallet bra, så det finns inte så mycket att gnälla om där egentligen.

Vad anbelangar storyn så måste man hänga med ganska mycket i vad som händer. Det mesta som förklaras i filmen förklaras i början av den, för att sedan övergå till ett lite mer händelserikt tema.

Gillar man äventyr/fantasy så tycker jag man ska se den. Jag brukar ha lite svårigheter för just den här genren, men den här filmen gick iaf hem.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0385752/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0