Hang 'Em High

I tron om att den föredetta sheriffen Jed Cooper har mördat en ranchägare och sedan stulit hans boskap tar en grupp män lagen i egna händer och hänger Cooper, men lämnar honom där inför sitt öde. Strax därpå blir han räddad av sheriffen Dave Bliss och blir tagen till Fort Smith och förs till domaren Adam Fenton.

Hans oskuld blir bevisad och domare Fenton erbjuder Cooper att bli hans vicesheriff - för att hjälpa honom att se till att lagarna hålls i det stora området. Cooper tackar ja till erbjudandet och beger sig sedan ut efter medborgargardet som försökte lyncha honom.

Western filmer är inte min stora passion, om man säger så. Det är bland annat därför kategorin är ganska tom. Men Clintan är bra och hans western filmer likaså. Hang 'Em High är inget undantag, om man bortser från ett par punkter.

Filmens speltid är typiskt Clintan och maler på i ca 110 minuter, men detta resulterar i att filmen blir ganska seg stundtals, då det inte händer någonting speciellt. Efter inledningen blir det ganska trögt en stund innan det hela börjar röra på sig, även om vi får se mycket bra skådespelare - t ex Pat Hingle som domaren - framför kameran. Vi skymtar även förbi en dåvarande 32 årig Dennis Hopper i en snabb biroll som galen "profet".

Filmen har givetvis också bra sidor - så som bra skådespelare (som jag nämnde ovan), en kraftfull hängningssekvens strax efter halva filmens speltid, inledningen av filmen och en enkel men effektiv story. Dessvärre är manuset - som sagt - uttrögat och filmen känns stundtals seg.

Hang 'Em High är en bra film, men innehåller en del grejer jag tycker de kunde ha ändrat eller tagit bort helt.

Sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0061747/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0