Evil Ed

Det är egentligen inget fel på Edward, till den dag han går lös med censursaxen...

Efter att en av de anställda har sprängt sig i luften begär Sam Campbell, chef över Splatter & Gore avdelningen, av Culture avdelningen att de ska skicka över en klippare som ska ersätta denne. De skickar Edward, en lugn, vänlig och harmlös man.

Tack vare att Loose Limbs-serien ska släppas i Europa måste den klippas ner då flera scener i serien är för våldsamma för vissa länder. Edward får jobbet. Sam lånar ut sin stuga till Edward där han ska, i ensamhet, klippa Loose Limbs-serien. Men ju mer han tittar på våldet, blodet och slasket i filmerna desto sämre mår han. Han börjar se saker och kort därpå börjar han förändras.. sakta, men säkert.

Jag har alltid älskat den här filmen och lär alltid göra det. Den påvisar att även svenskar kan göra bra film.. även om de talar engelska rakt igenom filmen (bortsett ifrån en kort bit i början av filmen). Filmen är så svensk den bara kan bli, men ändå inte. Miljöerna dom är i skriker "SVENSK PRODUKTION!". Aktörernas agerande och tal (ni vet ju hur svenskars engelska låter) skriker samma sak. Och så givetvis en scen där en ambulans är med, där det står klart och tydligt "Sjuktransport" på bakdörrarna (som visserligen kan vara svårt att hinna se om man inte uppmärksammar såna grejer). Men samtidigt så sticker filmen ut. Den är och skriker svensk, men någonstans under allt det känns det inte som en svensk film.

Vi ser bland annat Gert Fylking framför kameran, som är klockren i rollen som SWAT-ledare och släpper one-liners som "Nice door.". Johan Rudebeck är bra och underhållande som Ed. Och så lite fler svenska, och utländska, skådespelare.

Effekterna är nice och gör sitt jobb. Det bjuds bland annat på skallsprängningar, blodduschar och en ful Gremlin-imitation som alltid får mig att gapskratta.

Och ja, filmen syftar mycket till Evil Dead filmerna. Sam Campbell, exempelvis. Evil Dead's skapare heter Sam Raimi och huvudrollsinnehavaren heter Bruce Campbell. Titeln pekar ju självklart ut Evil Dead's titel. Och så en bunt andra grejer genom filmen som syftar till Evil Dead, så som posters som syns i princip överallt.

Nu kommer jag säkerligen få smisk av H, men.. har man inte sett den här filmen, skäms! Det här är svensk produktion av bästa kvalité och givetvis kommer den att...

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0116247/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0