Heartbreak Ridge

Återigen en Clint Eastwood film.

Efter en lång och betydelsefull militär karriär med många medaljer och utmärkelser börjar sergeant Thomas Highway att närma sig pensionen. Men då han supit sig redlös, börjat slåss offentligt, gjort våldsamt motstånd mot polisman och sedan urinerat på en polisbil blir han förflyttad till sina hemtrakter där han ska ta kommandot för en grupp spaningssoldater.

Dessvärre har gruppen blivit en grupp med slapptaskar som tar militärlivet väldigt lätt. Detta tänker Highway ändra på.. och det med besked. Samtidigt försöker Highway att få tillbaka kontakten med sin ex-fru som hatar honom.

Jag vet inte riktigt vilken kategori jag ska lägga den här filmen egentligen, så det får bli Krig då hela filmen egentligen går ut på att vi får se Clintan träna upp slapptaskarna för att bli marinkårssoldater och vi får även se när de beger sig ut i strid. Likheterna finns mellan den här och Full Metal Jacket (som kom året efter), tycker jag iaf.

Utöver Clintan ser vi även Bo Svenson (The Delta Force) och Mario Van Peebles (Exterminator 2, Jaws: The Revenge) och en bunt andra skådespelare, som gör sina jobb. Att Peebles faktiskt gör en riktigt bra insatts är förvånande för mig då jag inte mindes att han var med i filmen. Att han dessutom har en ganska viktig roll är ännu mer imponerande.. synd bara att han började enbart vara med i B- och skräpfilm efter den här (t ex Jaws: The Revenge).

Storyn och händelseförloppet i filmen är bra, intressant och roligt att titta på. Dels för att Clintan släpper nästan hela tiden repliker som skulle få vilken gammal kärring som helst att bli knallröd i ansiktet, dels för att det händer hela tiden någonting och dels för att hela upplägget är klockrent.

Gillar man filmer som är i stil med Full Metal Jacket gillar man troligtvis också den här.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0091187/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0