Small Soldiers

Joe Dante filmen som blev grymt omtalad när den kom. Kritikerna satte morgonkaffet i halsen och det blev ramaskri över att den innehöll alldeles för våldsamma scener för barn men att den samtidigt var alldeles för barnslig för vuxna.

När en leksaksdesigner får tillgång till hemlig teknologi sätter han in ett datorchip, som är framtaget av militären för krig, i nya actionfigurer för att de ska kunna tala, röra på sig och agera.

Tre månader senare lyckas den femtonårige Alan, son till en leksaksaffärsägare, övertala lastbilschaffisen Joe om att få en last med de nya actionfigurerna för att kunna sälja dem och få in en slant åt sin far.

Kort därefter kommer figurerna till liv och The Commando Elite, ledda av Major Chip Hazard, beger sig iväg för att leta reda på och förinta The Gorgonites, ledda av Archer. Ganska snart blir den lilla lugna staden till en krigszon.

Ok. Det första jag har att påpeka är att den här filmen är råbra. Det andra jag har att påpeka är att den har en massa bra skådespelare som både agerar framför kameran, samt att det är flertalet bra skådespelare som lånar ut sina röster till dockorna. Till exempel ser vi en ung Kirsten Dunst i en av huvudrollerna, Tommy Lee Jones, Frank Langella, George Kennedy, Sarah Michelle Gellar och Christina Ricci lånar ut sina röster och Dick Miller (som var med i Gremlins filmerna, som Joe Dante också regisserade) skymtar förbi i rollen som lastbilschaffisen Joe. Och givetvis en helt bunt andra duktiga skådespelare.

Storyn är lite freaky, men funkar helt klart. Den innehåller en portion humor samtidigt som den innehåller en del riktigt coola actionsekvenser. Att den inte är gjord för varken yngre barn eller äldre vuxna säger sig självt. Jag skulle tippa på att den är mer riktad mot ungdomar och personer med flyktig fantasi.

Precis som Gremlins filmerna så ska man inte ta den här filmen på allvar, utan bara låta sig bli underhållen.. vilket jag personligen tyckte att den gjorde väldigt bra.

Kort och gott så är det här en mycket sevärd film i mitt tycke.. och jag kommer troligtvis att se om den fler gånger.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0122718/

Kommentarer
Postat av: HA

Tre saker:

1. kIRsten Dunst. Inte Kristen.

2. DENIS LEARY för fan.

3. Filmen dubbades faktiskt i Sverige. Helt oförståeligt.

2008-11-08 @ 11:50:44
URL: http://glob.heltperfekt.com
Postat av: Vahetere...orka?

Tack för rättelsen. Och ja, jag vet att filmen blev dubbad i Sverige, vilket var helt onödigt. Men det är ju Sverige också... inte sant?

2008-11-08 @ 13:35:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0