Cross Of Iron

Klassiker.

1943. Vid östfronten har nazisternas krigslycka vänt. Soldaterna retirerar, medan slagfältet färgas rött av blod och ryssarnas fanor.

Samtidigt utkämpas en strid inom den egna truppen mellan korpral Steiner och kapten Stransky. Korpralen är en dekorerad kämpe; en vän av folket som ber överheten att dra åt helvete. Kaptenen är hans motpol; en vän av kapitalet som sätter diciplin och prestige i högsätet. Hans insats i kriget handlar enbart om att komma hem som en hjälte, dekorerad med Järnkorset. Och han skyr inga medel för att lyckas, vare sig lögner, utpressning - eller att offra sitt eget manskap.

Det blir en kamp mellan två järnhårda viljor, mellan moral och omoral, mitt i ett brinnande helvete i ett krig utan hjältar.

Det här måste vara en av tidernas bästa krigsfilmer, skulle jag tro. Den skildrar kriget ur tyskarnas synvinkel och påvisar att tyskarna faktiskt var mänskliga dem med. Skådespelarinsattserna är top-notch och alla skådespelare gör ett grymt bra jobb. Stridsscenerna är bra gjorda också, med en hel del explosioner, personer som sprängs, blir skjutna osv. och påvisar hur krig går till på ett snyggt men samtidigt brutalt sätt.. men vad är krig om inte brutalt?

Kort och gott är det en mycket bra krigsfilm som ingen krigsfilmsfantast borde vara utan.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0074695/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0