Cyborg Trilogy

Det var ett tag sen jag gjorde en trilogi recension, så nu är det dags igen.

I framtiden har en pest brytit ut och dödat stora delar av jordens befolkning. I Atlanta försöker de sista överlevande forskarna att framställa ett botemedel mot pesten för att försöka rädda det lilla som är kvar av mänskligheten. De skickar därför Pearl, en kvinna som har genomgått en operation för att bli en cyborg, som ska ta sig till New York för att ta reda på information som kan leda till att ett botemedel kan framställas och sedan tillbaka till Atlanta för att informera forskarna.

Dessvärre är ett gäng pirater, ledda av Fender, också ute efter botemedlet. I sin flykt från Fender möter Pearl Gibson, en såkallad Slinger (en person som hyrs in för att skydda den som hyr). Fender lyckas kidnappa Pearl och det är upp till Gibson och Nady, en ung kvinna som förlorat hela sin familj i pesten, att rädda Pearl och ta henne till Atlanta.

En helt ok actionrulle, skulle jag kalla det här. Det är B-action hela vägen, men den gör det den är menad att göra: underhålla. Jean-Claude Van Damme sparkar, slår, viftar med knivar och skjuter folk, Deborah Richter visar nästan tuttarna och Vincent Klyn är en irriterande steroidgrunt som inte borde få stå framför kameran egentligen.

Det här är inte Van Damme's bästa film, men inte heller sämsta. Den underhåller de strax över 80 minutrarna den rullar på. Godkänd film, rent utsagt.

http://www.imdb.com/title/tt0097138/

Året är 2074. Världens population har börjat bytas ut mot cyborgs. Allt från soldater till prostituerade blir ersatta med cyborgs tack vare de två rivaliserande storföretagen PinWheel Corporation och Kobayashi Electronics.

PinWheel har hur som helst tagit fram ett nytt projekt, Project Glass Shadow, som går ut på att de ska trycka i ett nytt sorts sprängmedel i en cyborg och skicka in denna till Kobayashi Electronics, och detonera sprängmedlet. Detta bör medföra att Kobayashi Electronics störtas och PinWheel blir det ledande och enda cyborgproducerande företaget i världen.

Cyborgen som väljs ut är Casella 'Cash' Reese. Men efter att ha blivit implanterad med sprängämnet rymmer Cash tillsammans med martial arts läraren Colson 'Colt' Ricks för att leta reda på den mystiske Mercy, för att få hjälp att fly från landet. Tack vare rymningen skickar PinWheel Danny Bench, en så kallad 'Cyborg Tracker', efter Cash och Colt.

För att vara en uppföljare till en B-action rulle som är helt ok, så är även den här helt ok. Den är trög stundtals, halvtaskiga dialoger och halvtaskigt skådespeleri, men funkar. Actionscenerna är helt ok, omän de är halvfå.

Vi ser bland annat en 18 årig Angelina Jolie (som dessutom visar tuttarna), Elias Koteas (Teenage Mutant Ninja Turtles), Jack Palance (Tango & Cash) och Billy Drago (Invasion U.S.A.) framför kameran. Skådespelarna gör det de ska, med några halvtröga och tråkigt överspelade scener.

Förväntar man sig en B-film så tycker man säkerligen den här filmen är helt ok. Förväntar man sig något annat kan man lika gärna se något annat än det här.

http://www.imdb.com/title/tt0106639/

I 200 år har människan använt sig av cyborgs för diverse olika saker; laga mat, umgänge, att ha någon brevid sig i sängen etc. Men efter att storföretagen som producerade cyborgsen gått i konkurs och stängts börjar cyborgs att jagas för att "återanvändas". Cyborgjägarna, så kallade Recyclers, eliminerar cyborgsen och plockar deras delar för att återanvända dem till annat.


Cash (hjältinnan från andra filmen, som nu är spelad av en annan brutta) börjar få problem med sin kropp och hennes system börjar krångla. Hon beger sig till en läkare, som var en god vän till hennes man Colt (som dött), i Silica. Läkaren upptäcker till sin stora förvåning att Cash är gravid. Recyclern Anton Lewellyn får nys om detta och tillsammans med sin högra hand Jocko försöker de att få tag på Cash och hennes ofödda barn.

I rollistan ser vi bland annat Khrystyne Haje (Scanner Cop II), Richard Lynch (Invasion U.S.A., Halloween (2007), Scanner Cop), Michael Bailey Smith (The Hills Have Eyes (2006), The Hills Have Eyes II (2007), Men In Black II), Andrew Bryniarski (The Texas Chainsaw Massacre (2003), The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning), Zach Galligan (Gremlins filmerna) och frontalkrocken Malcolm McDowell (Class Of 1999, Doomsday, Halloween (2007)).

Den här filmen är av den sorten man skulle kunnat se på t ex TV6 Action, när den kanalen fanns. TV6 Action var en sån där fin kanal som enbart visade B-action, rakt igenom. Inga storfilmer, endast B. Vissa av filmerna var rent av urusla, medans andra var faktiskt hur bra som helst.

Den här filmen hamnar mitt emellan där. Mellan usel och bra, alltså. Den har sina stunder då den faktiskt är underhållande, men också sina stunder då den är så jävla dum, korkad och ointressant att jag nästan ville stänga av den.

Skådespelarna (bortse från McDowell, då han knappt är med i filmen och att han dessutom alltid är usel) funkar halvbra. Dialogerna är halvdåligt framförda stundtals, men funkar. Bara man väntar sig en B-film alltså. Effekterna är töntiga B-filmseffekter från slutet av 80-talet/början av 90-talet. Storyn är lagomt underlig och rent av absurd, men funkar.. tack vare att det är en B-film, självklart.

Den tredje filmen i trilogin är egentligen ingenting att hänga i julgranen, men den funkar om man förväntar sig en B-film och ingenting annat. I klartext: en helt ok B-film.

http://www.imdb.com/title/tt0112765/

Sammanfattningsvis kan jag säga att Cyborg trilogin är en helt ok trilogi. Förväntar man sig storslagna actionrullar med snygga effekter, bra skådespeleri, schyssta och genomtänkta storys kan man lika gärna ta och titta på någonting annat. Det här är B-action hela vägen lång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0