H.P Lovecraft's Necronomicon

Jaha...vart ska jag börja tro? Ptja, varför inte börja med själva storyn i filmen? Filmen är en såkallad "episodfilm", dvs en film med flera korta berättelser i samma film. Berättelserna i den här filmen heter: The Library ("huvudstoryn" och första berättelsen i filmen), The Drowned (andra berättelsen), The Cold (tredje berättelsen) och slutligen Whispers (fjärde berättelsen). Jag börjar med The Library.

The Library handlar om Howard P. Lovecraft (yes, författaren) som är på jakt efter Necronomicon (Dom dödas bok) som han finner i ett gammalt bibliotek som är vaktat av munkar. När han väl har boken i händerna läser han ur den och det är på så vis hela filmen bygger vidare på dom tre andra historierna. Mellan varje historia får man se vad som händer med Mr. Lovecraft. En annan grej; i varje berättelse finns boken Necronomicon med.

Andra berättelsen, The Drowned, handlar om en man som ärvt (tror jag det var iaf) ett gammalt hotell som är belagd på en klippa nära havet. I den här berättelsen får man en tillbakablick när huvudpersonen läser ett gammalt brev ifrån en gammal avlägsen släkting som förlorade sin fru och son i en sjöolycka, men återuppväckte dom igenom Necronomicon. Huvudpersonen får för sig att göra samma sak med sin bortgångna flickvän, och snart börjar hemskheter hända...

I tredje berättelsen, The Cold, snokar en reporter runt angående ett par mord och har uppmärksammat sig på en mystisk kvinna som berättar historian om sin mor som får hyra ett rum i ett hus där en tystlåten kvinna och en mystisk professor bor. Professorn visar sig vara kyligare än vad man kunnat ana...

I fjärde, och sista, berättelsen, Whispers, jagar en kvinnlig polis en mördare som kallas för The Butcher. Efter en bilkrock där hennes kollega, och älskare (tydligen), blir bortförd av The Butcher, ner i labyrintliknande gångar tar hon upp jakten. På vägen ner i underjorden stöter hon på två märkliga figurer som vid första anblicken verkar vilja hjälpa...men visar sig ha helt andra avsikter...

Jaha..det var typ storyn i filmen. Så, vad tycker jag då om den här filmen? Ptja, jag kan säga som så här att det var en ganska underhållande film. Effekterna kunde visserligen diskuteras om dom var bra eller inte lite från och till, men samtliga berättelser hade ganska bra stämning. Är man ute efter våld och blod så lär man få leta vidare, det enda i den här filmen som skulle kunna mätta ett sånt begär skulle vara sista berättelsen (Whispers) isåfall, men i övrigt är det en ganska tam och lugn (när det gäller blod och våld) skräckfilm.

Jag kan egentligen inte riktigt gnälla på den här filmen heller, bland annat pga att jag gillar såna här sorters filmer, bland annat för att i episodfilmer är det kortare historier och då måste storyn gå på lite snabbare än om det är en långfilmsskräckis, då kommer alltså våldet/skräcken snabbare.

En annan grej som slog mig ganska direkt när jag slagit igång filmen och tittat några få minuter in i filmen, det var när Lovecraft tog fram Necronomicon. Jag är ju ett gammalt Evil Dead-fan, och i dom filmerna är Necronomicon en liten bok och bunden med människohud och skriven med människoblod, i Lovecraft's Necronomicon var boken ganska duktigt stor, och såg ut som om den var bunden med något trä- och metalliknande material och skriven med..ehm..osynligt bläck...från och till? Ibland såg man inte texten som stod skriven i boken och ibland såg man den. Äntligen något att gnälla över!

Skådespelarna var bra och kändes ganska trovärdiga i sina insattser. Filmen var helt ok när det gällde fängslande, den kändes aldrig direkt seg utan tuffade på ganska duktigt i lagom takt. Ehm...ja, kort och gott, en bra film som inte tråkar ut en, om man nu inte är ute efter enbart våld och blodiga scener.

http://www.imdb.com/title/tt0107664/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0