Nightmares

Nightmares från 1983 är en av många episod/kapitel/short story skräckisar och innehåller fyra berättelser som är baserade på klassiska skräck/spökhistorier.

Kapitel ett: Terror In Topanga. Rökaren Lisa (Cristina Raines) har slut på cigg en sen kväll och bestämmer sig för att bege sig iväg till affären för att handla mer. Hennes man - Phil (Joe Lambie) - förbjuder henne för att åka till affären då psykopaten William Henry Glazier (Lee Ving) lyckats smita från mentalsjukhuset han var inspärrad på och har samma kväll attackerat en polis. Lisa smiter ändå iväg och beger sig ner i dalen...

Den första historian i filmen är en riktig klassiker och jag mindes den från den svensk rysarserien Chock som gick på SVT för en herrans massa år sedan. Skådespelarna är bra och historien är givetvis spännande med den där klassiska twisten i slutet. Den här historian är också den kortaste.

Kapitel två: The Bishop Of Battle. J.J. Cooney (Emilio Estevez) är en videospelsgud och arkadspelsskojare som blåser folk på pengar tillsammans med sin polare Zock (Billy Jayne). Efter att ha bråkat om J.J.'s besatthet av tvspel splittrar de sig och J.J. går in till hans lokala arkadspelsställe - där han återigen försöker slå det sjukt svåra spelet "The Bishop Of Battle". Under hans försök att klara spelet kommer han återigen till bana tolv och dör där - som alla hans vänner alltid gör och som många gånger innan för honom själv. Efter att ha blivit utsparkad av ägaren beger sig J.J. till arkadstället senare på kvällen och bryter sig in för att klara av "The Bishop Of Battle"...

Den andra historian är lite segare. Det händer inte så mycket förrens i slutet av kapitlet. Emilio Estevez är klockren i rollen som J.J., men effekterna fick mig att vråla av skratt - det märks verkligen att de försökt göra effekter som de inte hade teknologin till. Gosch. Underhållande är det iaf. Storyn har jag däremot inte hört talas om tidigare.

Kapitel tre: The Benediction. Prästen MacLeod (Lance Henriksen) tappar sin tro efter att ha bevittnat en ung pojkes våldsamma död. Han förklarar för sin vän och kollega Fader Luis Del Amo (Tony Plana) att han har tappat sin tro kring koncepten om gott och ont. Han beger sig till slut ifrån ministeriet och åker ut i öknen med sin bil. Mitt ute i ingenstans stöter han på en stor svart 4x4 pick-up, som till en början tränger sig före honom och åker vidare. Men pick-upen dyker snart upp igen och det står klart för MacLeod att han inte har något annat val än att möta denna - till synes - ostoppbara motståndare.

Tredje kapitlet rör på sig lite snabbare, är bitvis småspännande, effekterna är helt ok och Lance Henriksen är bra i huvudrollen. Storyn har jag emellertid inte heller hört talas om tidigare.

Fjärde kapitlet: Night Of The Rat. Claire (Veronica Cartwright) kan höra råttor springa i väggarna i hennes hem, men hennes man Steven (Richard Masur) ignonerar det. Även om Steven försöker övertyga Claire att han ska ta hand om problemet med hjälp av ett par råttfällor på vindsvåningen, blir deras problem ännu värre: saker börjar rasa av deras hyllor och familjes katt försvinner. Claire ringer in en utrotare som upptäcker att den här råttan har gnaggt stora hål bakom olika skåp och har också gnaggt av en elkabel...

Det fjärde och sista kapitlet i filmen är relativt segt. Det händer inte så mycket och effekterna framkallade återigen gapskratt - och som i andra kapitlet syns det att de inte haft teknologin för att framföra de effekter de ville ha. Veronica Cartwright (som medverkade i första Alien) är riktigt bra - de övriga skådespelarna är helt ok.

Nightmares är en helt ok episod/kapitel/short story skräckis - inget märkvärdigt, men inte heller dålig. Den har några twistar här och var i filmen, men bjuder inte direkt på några lyfta-på-ögonbrynen-grejer. Nightmares går hur som helst att se om flera gånger.

Sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0086014/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0