You Better Watch Out (aka Christmas Evil)

Det är lite fel årstid, men fuck it. Filmens originaltitel är alltså You Better Watch Out, men jag har inte hittat något cover med den titeln så aka-titeln Christmas Evil får duga som cover. Det är för övrigt en Troma release.

Som liten bevittnar Harry när hans mor och far, som är utklädd till tomten, blir intima. När Harry vuxit upp har han fått jobb på en leksaksfabrik och julen börjar närma sig med stormsteg. Harry, som fortfarande lider av sina hemska minnen från sin barndom, är besatt av julen och har en dålig relation till sina arbetskamrater då han är besatt av kvalitéen leksakerna har som de producerar. Sakta men säkert börjar han att ramla längre och längre ner i vansinnets mörker tills det att han får en knäpp och bestämmer sig för att ta itu med alla styggingar, utklädd till tomte.

Den här filmen kom 1980 och var troligtvis en inspirationskälla till den fina julslashern Silent Night, Deadly Night som kom 4 år senare. Visserligen finns likheterna mellan filmerna, men skillnaderna är fler.

Likheterna mellan filmerna är t ex att båda skildrar hur en pojke är med om något traumatiskt under sin barndom som har med jultomten att göra och som senare utvecklas till att han går berserk. En annan sak som är en likhet mellan de två filmerna är att det faktiskt tar en stund innan någonting händer i de båda filmerna, men när det väl börjar röra på sig i You Better Watch Out så bjuds vi på ganska lite våld och blod och inget naket, medans i Silent Night, Deadly Night bjuds vi på våld, gore och naket. Detta leder oss till skillnaderna mellan de två filmerna.

Skillnaderna är att Silent Night, Deadly Night är en slasher som har en uttänkt och bra story, men som också innehåller en hel del blod, gore, nakenscener och hat kring julen. You Better Watch Out är mer av en psykologisk skräckfilm. Speciellt mycket gore är det inte, få mord och inga nakenscener, men det gör inte filmen dålig utan mer genomtänkt. Istället för allt det här byggs karaktärerna upp under filmens gång, i synnerhet Harry.

Vad jag har förståt det så annonserades filmen ut som en slasherfilm och sätter man sig och tittar på den och förväntar sig en slasherfilm så kommer man högst troligt bli besviken. Jag läste många recensioner och en del fakta kring filmen innan jag slog igång den och förväntade mig inte så mycket.

Till en början tyckte jag filmen var trög och ganska tråkig då det egentligen inte hände speciellt mycket. Efter ungefär halva filmen blev den bättre och saker och ting i filmen började röra på sig vilket räddade den.

Skådespelarna var bra och trovärdiga. Effekterna var bra men, som morden, få. Storyn har vi som sagt redan sett, men den var mer välutvecklad och vi får allt eftersom se hur Harry ballar ur, sakta men säkert.

Det här är en ganska sevärd film, även om den till en början är ganska trög, småtråkig och händelselös i första partiet av filmen. Men skulle jag behöva välja mellan den här och Silent Night, Deadly Night hade jag valt den senare filmen. Fast det säger ju troligtvis inte så mycket, då filmerna skiljer sig ganska mycket. Ett plus i kanten på den här filmen är iaf att den är 100 gånger bättre än Silent Night, Deadly Night Part 2 som kan brinna i självaste helvetet.

En liten rolig grej jag kom att tänka på med den här filmen är att Silent Night, Deadly Night 3 har som undertitel 'Better Watch Out!'. Man kan ju undra vart de fått den undertiteln ifrån.

Sevärd, även om den är trög till en början.

http://www.imdb.com/title/tt0081793/

Kommentarer
Postat av: HA

http://www.christmas-carols.net/carols/santa-claus-coming-town.html

2009-05-05 @ 09:19:46
URL: http://glob.heltperfekt.com
Postat av: Vahetere...orka?

Tack för den länken H.

2009-05-05 @ 19:24:22
URL: http://vahetereorka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0